Caici mit’ swinkin pitä Pukuiluturnawsten jalost taidost tietämän 2/3

Konamin jatkaa muutama päivä aiemmin aloitettua sarjaansa cosplaykisoista, niihin osallistumisesta ja niiden järjestämisestä. Ensimmäisessä osassa käsiteltiin aihetta kisaajan näkökulmasta ja seuraavassa tekstissä keskitytään henkilökunnan ja tuomareiden tehtäviin. Jos olet ajatellut vänkäröintiä cosplaykisassa tai jopa tuomarointia, mutta et ole vielä tehtäviin uskaltanut, tästä voi olla sinulle hyötyä.

Näitä kirjoituksia saa hyödyntää coninjärjestämisessä ja kopioida muiden ihmisten käyttöön, jos sille näyttää olevan tarvetta. Kredittaaminen olisi toki suotavaa, mutta ei pakollista.

2a. Työntekijän puoli

Coslayvänkäriys on asiakaspalvelutyötä, jossa kilpailija on asiakas ja sinä asiakaspalvelija.

Vaikka tapahtumia tehdään harrastajapohjalta, ei se tarkoita, että ihan kaikkien tulisi päästä tekemään töitä vaan halukkaiden joukosta on valittava parhaat työntekijät. Muuten kilpailun taso ja kilpailijoiden viihtyvyys kärsii ja tapahtuman jälkipuinneissa saattaa tulla kitkerääkin palautetta. Usein cosplayvänkärit valitaan kymmenien muiden vänkäreiksi haluavien joukosta, mutta kisaajan kannalta tämä ei ole paras ratkaisu. Siksi vänkäriksi hakevalla olisi hyvä olla selvä kuva taidoistaan ja jaksamisestaan jo ennen vänkäriksi ilmoittautumista.

Hyvältä cosplayvänkäriltä vaaditaan aina tiettyjä ominaisuuksia. Näitä ovat kyky puhua ihmisille – joskus jopa kovalla äänellä, taito etsiä ja löytää tietoa epäselvistä asioista, nopeat jalat, hyvä huomiokyky ja jonkinlainen ihmistuntemus. Puhelias vänkäri kykenee lievittämään kilpailijoiden stressiä, hoitamaan tiedonkulullisesti epäselvät asiat nopeasti, korottamaan ääntään tarvittaessa ja yleisestikin hoitamaan asiat paremmin, kuin hiljaa nurkassa nyhjöttävä vänkäri, joita todellakin näkyy vielä kisan takatiloissa. Aktiivisuus on hyödyksi tilanteissa, joissa jokin asia on epäselvä, kisaaja on – yleensä epähuomiossa – kipittänyt karkuun backstagelta tai kun joku voi huonosti ja tarvitaan mahdollisesti ensiapua. Jos olet kaikkea edellä mainittua ja harrastat lisäksi cosplayta, on todennäköistä, että olisit loistava cosplayvänkäri.

lmoittautuminen vänkäriksi tapahtuu conin sivuilla ilmoittautumislomakkeella tai vaihtoehtoisesti suoraan cosplaysta vastaavalle henkilölle, joka sitten ohjaa sinut paikkaan, jossa voit ilmoittautua työvoimaksi. Pienissä tapahtumissa riittää yleensä sähköpostiviestien vaihto cosplaysta vastaavan henkilön kanssa, mutta suuremmissa tapahtumissa kuten Finncon-Animecon cosplayvänkäritkin ilmoittautuvat yleisen vänkärihaun kautta. Cosplayvänkäri, jolla on kokemusta cosplaykisoissa kisaamisesta, on takahuoneessa hyvin arvokas asia. Siksi cosplayta harrastavan henkilön, jota kiinnostaa vänkärityö suuremmassa conissa, kannattaa laittaa hakuilmoitukseensa kokemus cosplaysta ja kiinnostus tehdä töitä cosplaykilpailussa. Aina työvoiman sijoittelua valvova henkilö ei ajattele vänkäreiden työtehtäviä suurellakaan järjellä, mutta selkeällä ilmoituksella ammattitaitoisin porukka ajautuu takahuoneeseen avustamaan kilpailijoita.

Ilmoittautuessa on hyvä laittaa mukaan puhelinnumeronsa (jos tätä kysytään) ja erityisen tärkeää on toimiva sähköpostiosoite. Jos sähköpostiosoite ei toimi eikä sitä tule tarkastettua kovin usein, eivät informaatioviestit pääse koskaan perille ja työtehtävissä saattaa tulla ongelmia. Työntekijän itsensä on hyvä olla tarkkana informaation vastaanottamisessa ja epäselvissä tilanteissa tarkistaa oikeat faktat cosplaysta vastaavalta henkilöltä. Kysymykset saattavat parhaassa tapauksessa muistuttaa cosplayvastaavaa jostain epäkohdasta, jonka korjaaminen vielä ennen conia on mahdollista.

Työntekijät ohjeistetaan saapumaan tapahtumapaikalle ennen kilpailun alkamista. Ennen kilpailun alkua – joskus jopa jo ennen conia – työvoimalle jaetaan heille suunnitellut tehtävät. Lisäksi cosplayvastaavan tulisi jo aikaisessa vaiheessa kertoa lavajärjestelyistä vänkäreilleen, jotta he pystyvät myöhemmin vastaamaan kilpailijoiden kysymyksiin. Jos tarkempaa informaatiota ei saa ennen kilpailijoiden saapumista, kannattaa ehdottomasti patistaa vastaavaa antamaan ohjeet edes tärkeimmistä menettelytavoista.

Usein vänkärin tehtävät jakautuvat useamman henkilön välillä ja tietty työntekijä ohjataan huolehtimaan ryhmästä pukuilijoita. Vänkärin kannattaa esittäytyä vastuullaan oleville henkilöille ja esitellä backstagen tilat pukuhuoneita ja vessoja myöten, ohjata kilpailijat vesipisteelle ja näyttää, missä korjaustarvikelaukku on. Kilpailijat kyselevät yleensä paljon ja monelta jää infoviestit lukematta, joten työntekijän on oltava selvillä edes peruskysymyksistä ja esiteltävä lavaa mahdollisimman huolellisesti.

 

Miten toimia, jos kilpailija katoaa?

 

Jossain vaiheessa, yleensä 10 – 15 minuuttia ennen kilpailun alkua, kilpailijat kerätään numerojärjestykseen ja pyydetään siirtymään järjestyksen mukaiseen jonoon. Tässä vaiheessa yleensä huomataan, että joku on kadonnut, jolloin nopein vänkäri lähtee etsimään harhailevaa kilpailijaa, joka yleensä on löytynyt myyntipöytien luota. Jäljelle jäävät työntekijät tarjoilevat kilpailijoille juotavaa ja jutustelevat mukavia niin pitkään, kunnes osallistuja kutsutaan lavalle.

Kilpailun jälkeen cosplaytyöntekijän urakka on ohi ja conielämys saa jatkua. Moni ottaa tavaksi osallistua vänkäröintiin cosplaykisoissa, koska backstagella on mukavia ihmisiä ja joissain tapahtumissa työtehtäviin liittyy mukavia etuja esimerkiksi ilmaisen lounaan tai sisäänpääsyn merkeissä. Cosplayvänkäröinti kannattaa (melkein) aina.

 

2b. Tuomarin puoli

Tuomarin tehtävä cosplaykilpailuissa on nykyisin korostunut. Ennen tuomarit olivat vain noin neljä kasvoa katsomossa, joille piti nopeasti poseerata ja esittää pukunsa. Tällä hetkellä trendinä, joka toivottavasti jää ainakin suuremmissa kisoissa pysyväksi, on kilpailijoiden etukäteishaastattelu, joka tarkoittaa sitä, että tuomarit vuorovaikuttavat kisaajien kanssa huomattavasti enemmän kuin pari vuotta sitten.

Uusille, hyville tuomareille on varsin paljon kysyntää, koska kilpailutuloksiin halutaan saada vaihtelevia näkökulmia. Joillain tahoilla on ilmeisesti suunniteltu jonkinlaista tietokantaa tuomareita varten, mutta vielä ei olla päästy konkreettisiin tuloksiin (tai jos onkin, julkisessa levityksessä tämä tieto ei ole ollut). Koska tietokantaa ei vielä kuitenkaan ole, kannattaa tuomareiksi haluavien henkilöiden olla suoraan yhteydessä tapahtuman cosplaysta vastaavalle henkilölle.

han kuka vain ei cosplaytuomariksi sovellu vaan ilmoittautujan pitäisi olla selvillä omista vahvuuksistaan ja heikkouksistaan. Tuomariston kokoaminen onnistuu toki erilaisista osasista, mutta jos anime, manga tai videopelit eivät yhtään kiinnosta etkä kuluta mitään mainituista viihdemuodoista, olet tulossa väärään kilpailuun ja Konamin suosittelee katseen kääntämistä Finnconin naamiaisiin.

Tuomariston tulee olla koostunut oikeudenmukaisista, ystävällisistä ja cosplaysta kiinnostuneista henkilöistä. Siksi esim. kunniavierastuomarit saattavat pidemmän päälle olla huono vaihtoehto, koska heillä on usein tapana olla puolueellisia, jos lavalla on omia hahmoja. Tällainen yleensä vaikuttaa aika kitkerästi muiden kilpailijoiden mielipiteisiin. On toki selvää, että tuomariston lopputulokseen ei saa vaikuttaa se, onko kaveri mukana kisassa vai ei – palkita pitää sellainen puku, joka on paras ja jossa on paras yleisanti.

Tuomari ei saa näyttää siltä, että aamupalaksi on syöty purkillinen kitkeriä sitruunoita ja suu on liimattu kiinni pikaliimalla, koska ankean näköiset ja puhumattomat tuomarit saattavat vaikuttaa kilpailijoiden mielialoihin, kuten Traconin jälkeen havaittiin. Jos kaikki puvut eivät tuomarin silmää miellytä, ei kannata jäädä hiljaisena pohtimaan asiaa vaan kehua ja kommentoida niitä hyviä kohtia. Hiljaisesta tuomarista voi jäädä ikävä kuva.

Yleensä valituille tuomareille annetaan muutamaa viikkoa ennen conia lista puvuista, jotka osallistuvat kilpailuun. Näin tuomarit pääsevät jo etukäteen tutustumaan kilpailun hahmovalikoimaan ja esityskilpailujen tapauksissa perehtymään hahmoon vähän tarkemmin. Moni tuomarina toiminut ei välttämättä tunne kaikkia hahmoja ja kaikkia sarjoja eikä aika riitä koko animesarjan katsomiseen tai pelin pelaamiseen, joten ennen kilpailua kannattaa lukea edes Wikipedian artikkeli sarjasta, googlailla vähän ja katsoa ehkä Youtubesta pätkiä sarjasta. Mikäli tuomaroinnista tulee tapa, kannattaa alkaa seuraamaan sarjatrendejä ja kuluttaa entistä enemmän kohdealueen viihdettä.

Conipäivänä tuomareiden ei yleensä tarvitse olla paikalla yhtä aikaisin kuin cosplayvänkäreiden, mutta kuitenkin hyvissä ajoin. Tuomarit sijoitetaan (toivottavasti) yleisestä tilasta erotettuun huoneeseen. Jos tätä ei ole järjestetty, kannattaa tuomareiden itsensä pyrkiä löytämään hiljaisempi nurkka, jossa tuomarointi tapahtuu. Myös kisoissa, joissa ei ole järjestettyä tuomaritilannetta, kannattaa valittujen tuomareiden jutustella kisaajien kanssa ja katsella pukuja hieman lähempää kuin katsomosta käsin. Tuomarointi vaatii tietyssä määrin oma-aloitteisuutta ja hyvää tilannetajua.

 

Tuomarointia on tapahtunut jo vuosia

Itse tuomaroinnissa on hyvä olla varautunut muutamilla vakiokysymyksillä, joiden avulla on helppoa määrittää puvun alkuperä, valmistustekniikat ja jopa suhde hahmoon, joksi on pukeutunut. Hyviä kysymyksiä ovat:

-Miksi valitsit juuri tämän hahmon?

-Kuinka pitkään teit pukuasi?

-Mikä oli vaikein/helpoin osa tehdä?

-Mihin osaan olet tyytyväisin?

-Voisitko pyörähtää hitaasti ympäri, jotta näen pukusi myös takaa.

-Millaisia materiaaleja olet käyttänyt pukuusi? Mikä niistä on mielestäsi erikoisin?

-Jännittääkö kilpailu?

Näiden kysymysten lisäksi kannattaa myös tervehtiä kilpailijaa, kommentoida ehkä hahmovalintaa ja kehua jotain osaa puvusta ja lopuksi toivottaa onnea kilpailuun. Näin tilanteesta tulee luontevampi ja kisaajalle jää hyvä mieli. Osa tuomaroinnista tapahtuu luonnollisesti edelleen yleisöstä käsin, mutta silloin painotus on yleensä yleisilmeellä ja lavashow’lla eikä kisaajien kanssa tarvitse vuorovaikuttaa.

Jokainen tuomari painottaa yleensä valinnassa omia vahvuusalueitaan (joku osaa ommella, joku tietää esiintymisestä, joku tuntee sarjat ja hahmot ja jollain voi olla vaikka kokemusta meikkaamisesta). Aluksi tuomarityöskentely on hyvin yksilöllistä ja tuomarilomakkeisiin merkitään omasta mielestä hyvät ja huonot osat sen ja sen kilpailijan puvussa. Helppoja katsottavia asioita ovat:

– Hahmolle sopivat kankaat eli ei jätesäkkiä Kingdom Hearts-hahmolla tai paperimekkoa kuningattarella

– Mahdollisimman oikean väriset kankaat ja muut osat. Taiteellisia vapauksia pitää toki sallia, koska joitain sävyjä on mahdotonta löytää mistään eikä asteen kirkkaampi peruukki ole syy sille, miksi jokin puku ei voisi voittaa

– Kenkien ja sukkien sopiminen mallikuvaan

– Mahdollinen proppi ja sen siisteys ja koko suhteessa pukuilijaan

– Puvun sopiminen kantajansa päälle (ei kiristä tai roiku liikaa)

– Onko langanpätkät leikattu pois? Näyttääkö puku huolitellulta?

– Puvun näyttävyys niin lähietäisyydeltä kuin lavaltakin

– Puvun kantaminen lavalla ja lavaesiintymisen viihdyttävyys

– Hahmouskollisuus

– Näkyykö lavashow’ssa harjoitus vai ei

Lopuksi tuomarit vertailevat toistensa tuloksia ja päättävät niiden perusteella voittajan. On huomioitava, että kilpailuissa, joissa puvut ja esitykset pisteytetään, on tuomaroiminen huomattavasti nopeampaa kuin kilpailuissa, joissa voittokriteerit määritellään sanallisesti. Numeroarvosanoilla tuomaroitavissa kilpailuissa on kuitenkin riskinä se, että pisteytys aloitetaan kouluasteikolla 4-10 eikä huomioida, että numerot 1-3 ovat myös mahdollisia antaa.

Kilpailun jälkeen saatetaan järjestää palautetilaisuus, jossa tuomarit antavat kommentteja niiden kisaajien puvuista, jotka palautetta haluavat. Palautetta kannattaa tarjota myös internetin välityksellä, koska silloin on yleensä paremmin aikaa määrittää puvun (ja esityksen) vahvuudet ja heikkoudet. Palautetilaisuudessa tulee huomioida tarkkuus, jolla kisaajat haluavat pukujaan arvosteltavan. Jotkut, yleensä hieman vanhemmat kilpailijat, haluavat kuulla puvustaa aivan rehellistä kritiikkiä, mutta silloinkin pitää olla kohtelias eikä todeta, että ”pukusi on kamala”. Nuoremmille ja niille, jotka eivät kovin rankkaa palautetta halua, kannattaa kertoa ehkä hienoisia kehitysehdotuksia ja kannustaa kokeilemaan toistamiseen. Tuomarin ei pidä antaa pisteytyksiä julkiseen levitykseen eikä missään nimessä kertoa, kuka tuli viimeiseksi.

Tuomaroinnista tulee helposti tapa ja se näkyy myös tuomaristojen rakenteessa. Siksi uusia innokkaita tarvitaan aina eli kiinnostuneiden ja itseään pätevinä tuomareina pitävien kannattaa ilmoittautua vapaaehtoisiksi.

Seuraavassa tekstissä käsitellään cosplaykisoja conin järjestäjän ja cosplayvastaavan näkökulmasta.

 

 

0 Kommentit to “Caici mit’ swinkin pitä Pukuiluturnawsten jalost taidost tietämän 2/3”



  1. Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s





%d bloggaajaa tykkää tästä: