Tulevaisuus…

Tulevaisuus näyttää synkältä. Maata ja ihmiskuntaa uhkaa(vat) neuroi/anti-spiralit/tappava virus/”Enkelit”/zentradit/toisen ulottuvuuden pahat henget/vaahtokarkit/meteoriitti/korruptoituneet liikemiehet/duckface, jo(t)ka aiheuttaa(vat) ekologisen katastrofin/massatuhon/talouskriisin/naisten katoamisen/säällisten vaatteiden loppumisen maasta/ientulehduksen/muun kauhean asian.  Tilannetta nousee selvittämään emotionaalisesti häiriintynyt 14–16-vuotias teinipoika/12–16-vuotias supervoimainen taikatyttö/10–14-vuotias seikkailunhaluinen poika (ei kuitenkaan teinipoika)/superandroidi/tavallinen arjen sankari/puhuva eläin/joukko edellä mainittuja. Konamin ei tosin ole uutisblogaaja eikä animeblogaaja, joten tekohauskan aloituksen jälkeen on hyvä siirtyä aiheeseen eli ennustuksiin.

Viime vuonna (tai oikeastaan jo syksyllä 2009) täällä ennustettiin seuraavaa: Hetalian suosio jatkuu. Touhouta harrastavat pukuilijat aktivoituvat. Isot sarjat eli Naruto, Bleach, One Piece, D.Gray-Man, Kingdom Hearts, Final Fantasy ja Katekyo Hitman Reborn jatkavat suosiotaan. Muita nousevia olivat K-ON ja Persona-pelit, unohtamatta Kuroshitsujia, Pandora Heartsia, Uminekoa, Trinity Bloodia ja Vocaloideja. Vanhoista sarjoista eniten näkyy Sailor Moonia, mutta tämäkin vain erään tietyn porukan toimesta, joka on sinänsä sääli.

Suurin osa ennustuksista kävi toteen, joskaan K-ON ei saavuttanut sitä suosiota, joka näytti vuosi sitten todennäköiseltä. Hetalia toisaalta kasvoi vielä vuotta 2009 suositummaksi cosplaysarjaksi ja Himaryuan uudet taidekuvat ja hahmoluonnokset lisäsivät sarjan suosiota entisestään. Myös toisella ja kolmannella kaudella oli vaikutusta mainittuun suosioon. Naruton kohdalla cosplaysuosio on palannut miltei sille tasolle, jolla se oli vuonna 2005. Kehitykseen vaikuttaa Naruton nyt jo +30 osaan ehtinyt suomikäännös, joka on vaikuttanut myös cosplayn määrään positiivisesti.

Final Fantasy-cosplay jatkoi edelleen äärimmäisen vahvana ja yksi vaikuttava tekijä oli Final Fantasy XIII:n länsijulkaisu. Tämä notkahdus ei todennäköisesti ollut satunnainen vaan suosio jatkuu myös kuluvalla kaudella, koska Final Fantasy XIII Versus ja FFXIII-2 julkaistaan kuluvan vuoden aikana. Viime vuosi ei siis ollut mitenkään yllätykselllinen jotain harvoja pukuja lukuun ottamatta, mutta onko tänään alkava cosplaykausi (DesuTalksia ei lasketa, koska siellä oli tiettävästi vain yksi puku) jotain aivan uutta?

Jo mainittujen ”isojen cosplaysarjojen” suosio pysyy todennäköisesti entisellä tasolla. Kuroshitsujin suosio saattaa kuitenkin animen loppumisen myötä laskea, mutta toisaalta sarja on täynnä kiinnostavia pukuja ja erilaisia hahmoja näissä kiinnostavissa puvuissa. Sopii toivoa, että Cielin Little Robin-mekon eBay-versioita ei enää nähdä yhdessäkään cosplaykisassa ja tytöt – mekosta huolimatta – muistaisivat, että Ciel on pieni poika eikä pienillä pojilla ole rintavarustusta.

Toinen muuttuja (joka ansaitsee ihan oman kappaleen itselleen) on ehdottomasti Touhou. Kesän 2008 Animeconista alkanut Touhou-ilmiö ei ole vielä saavuttanut huippuaan ja se on hyvä, koska Suomessa ei koskaan ole liikaa pörröä ja röyhelöä (miespuolisten touhoutyttöjen säärikarvoista ei kommenttia). On hyvin todennäköistä, että Touhou on tämän vuoden Juttu. Reimujen, marisojen, yukkureiden, flandrejen ja cirnojen on paras toteuttaa ennustukset ja tuoda satoja metrejä pitsiä tapahtumiin. Vuoden touhouhuippu saavutetaan joko Desuconissa tai Traconissa, joista ensimmäisessä on ilmeisesti aiheeseen liittyvää ohjelmaakin.

Touhoun lisäksi on olemassa myös toinen nättejä pukuja sisältävä cosplayllinen lähdemateriaali (peliksi tätä ei Project Divaa lukuun ottamatta voi sanoa) eli se Vocaloid. Vocaloidien hahmovalikoima on uskomattoman laaja, koska virallisten hahmojen lisäksi on olemassa tuhansia fanivocaloideja ja kaikille hahmoille useita pukuja – kappaleen mukaan. Vuosi 2011 tulee olemaan Touhoun ja Vocaloidin. Molempien sarjojen suosioon vaikuttaa myös se, että suomalainen cosplayväki on viimein tajunnut, että tytötkin voivat olla kivoja hahmoja ja niillä on vielä kivoja pukuja, joten cosplaysta 85 % ei enää ole poikien näköisiä tyttöjä vaan määrä on nykyään alle 50 %. Tyttöjen näköisiä poikia ei toisaalta ole vieläkään liikaa.Mikua lomittamassa Black Rock Shooter, muuten tilanne on aito

Touhou vs. Vocaloid – The Ultimate Showdown

Uusia tulokkaitakin riittää. Näistä suosituimpana ja todennäköisimpänä Gainaxin Panty and Stocking with Garterbelt eli PSG, joka on jo tässä vaiheessa saavuttanut suosiota USAn cosplaypiireissä. Sarja sisältää monipuolisia hahmoja ja pukuja, joista jokainen löytää itselleen sopivan ratkaisun. PSG:n lisäksi Gainaxin toinen uusi sarja, Houkago no Pleaides, saattaa houkuttaa muutaman pukuilijan. Jos sarja toisaalta jää ilmestyneeseen neljään jaksoon, ei siitä todennäköisesti puhuta enää maaliskuun jälkeen ja cosplayta tulee yhtä paljon kuin Hanamaru Youichienista eli ei lainkaan.

Nk. tyttöjen shounenin puolelta suuren cosplaysuosion saattaa saada Hakuoki, joka ainakin Japanin piireissä villitsee pukuilijoita. Sarjan puvut ovat helposti erottuvia ja sopivat loistavasti myös tyttöpukuilijoille, koska bindauksen piilottaminen löysään haoriin on helppoa. Toinen nättejä poikia sisältävä sarja on tämän talven uutuus eli StarrySky. Sarjan tekijätiimiin kuuluu Vampire Knightia ohjannut henkilö ja Vampire knight saavutti jonkinlaisen suosion myös cosplaypiireissä. Lisää kivoja poikia löytyy myös huhtikuussa alkavasta Ao no Exorcistista, jota voinee verrata Nabari no Ouhun ainakin cosplaytasolla.

Isojen shouneneiden ohelle nousee tänä vuonna myös Fairy Tail, joka ilmeisesti lukeutuu ainakin One Pieceä pukuilevien henkilöiden suosikkeihin. Melko varma tuleva suosikki on myös Eureka 7:nin tekijän Deadman Wonderland, jonka animeversion pitäisi aikaa huhtikuussa (mangaa saa jo käännettynä).

Näkyykö mainittujen sarjojen lisäksi muitakin? High School of the Dead innostaa todennäköisesti rohkeampia tyttöpukuilijoita, koska puvut eivät ole vaikeita ja zombiet ovat hyvää viihdettä. Star Driverin mielenkiintoiset pukuratkaisut innostavat varmasti useampaa kuin yhtä ihmistä pukuilemaan ja Kuragehime-cosplayereitä on jo nyt tiedossa. Muiden sarjojen osalta on vaikea sanoa mitään, koska varsinaista oletettua hittiä ei ainakaan näillä tiedoilla ole näkyvissä.

Kesän coneista voi sanoa vielä sen verran, että tapahtuma-aikataulun ollessa näinkin tiukka, on tapahtuman ajankohdasta ja luonteesta helppo päätellä pukuvalikoimaa. Conikesän aloittavassa Bakaconissa nähdään niitä pukuja, joita on näperretty koko talvi. Desuconissa järjestetään tiettävästi Euro Cosplay-karsinta, joka toivottavasti tuo tapahtumaan paljon upeita pukuja. Nekoconissa kohderyhmä on enemmänkin sen alueen harrastajat. Mutta toisaalta Keski- ja Itä-Suomessa on useita hyviä pukuilijoita, joille Nekocon on tärkeä tapahtuma, joten Nekoconissa on todennäköisesti paljon erilaisia pukuja. Animeconissa pukujen määrä on suurin, koska tapahtumassa on myös eniten kävijöitä, mutta toisaalta kierrätystä tulee näkymään ja sarjamäärä todennäköisesti supistuu. Syksyn Tracon on onneksi sen verran myöhään, että alkukesän pukupaniikit on saatu hoidettua ja on taas ollut pari viikkoa enemmän aikaa näpertää pukuja.

Ennustuksien toteutumista kerrataan taas vuoden lopulla yhdessä tapahtumaennustuksien kanssa.

2 Kommentit to “Tulevaisuus…”


  1. 1 Nimetön 25 heinäkuun, 2011 12:14 pm

    Olisi ihanaa, jos kirjoittaisit blogiisi pitkästä aikaa jotain.

  2. 2 pumpkin 5 elokuun, 2011 9:44 pm

    Komppaan Nimetöntä!


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: