Konamin vihaa myös sinun coniasi

Mikään coni ei säästy kritiikiltä. Toisille tapahtumille ollaan kohteliaampia kuin toisille ja erot ihmisissä ovat suuret. Jonkun mielestä huonosti järjestetty Tsukicon 2009 oli paras tapahtuma ikinä, koska siellä oli kavereita ja sai tutustua uusin ihmisiin. Moni muu on sitä mieltä, että Tsukiconia alemmaksi ei voida mennä. Toisten mielestä ohjelmapainotteinen Desucon on tylsä tapahtuma, koska kaikki vain istuvat luennoilla, eivätkä pidä yhtään kivaa ja jotkut ovat hyvin onnellisia juuri mittavan ohjelmamäärän takia.

Tapahtuman onnistuneisuus riippuu toki omasta asennoitumisesta, seurasta, jossa aikoo viihtyä tai olla viihtymättä, mutta suurin osa viihtymisestä lähtee nimenomaan järjestäjäpuolen asennoitumisesta kävijöihinsä. Tapahtumalle on hyvä laittaa tietynlainen kohderyhmä ja toteuttaa ohjelmatarjontaa sen puitteissa. Kaikkea kaikille-tyyppinen ratkaisu ei yleensä toimi vaan uuvuttaa järjestäjät siihen pisteeseen, jossa coni ei enää kiinnosta, kävijät eivät enää kiinnosta ja epäonnistuu.

Samalla mentaliteetilla pitää rakentaa cosplaykisat, joista on taannoin jauhettu aivan tarpeeksi. Nyt siis mennään sanoista tekoihin eli haukutaan coneja ja niiden cosplaykisoja aakkosjärjestyksen mukaan ja maalaillaan kauhukuvia tulevalle conikaudelle. Vuoden lopussa voi sitten katsoa, miten odotukset pitivät.

Animecon

Animeconeilla on Suomessa pitkä historia ja juuri näissä tapahtumissa cosplaykilpailut silloin vuonna 1999 alkoivat. Valitettavasti Animeconin suurin ongelma on ollut ja tulee ehkä tulevaisuudessakin olemaan tapahtuman koon eksponentiaalinen kasvu ja järjestäjien vaihtuvuus. Animecon aloittaa vuosi vuoden jälkeen cosplaykilpailun suunnittelun alusta ja tämä valitettavasti näkyy kilpailujen tasossa.

Animecon 2008 ja Animecon 2009

Animecon 2008 oli ensimmäinen nimen alla kulkevista coneista, jonka cosplaykilpailuss oli käytössä kunnollinen lava ja vielä parempi katsomo, johon mahtui enemmän yleisöä kuin minkään muun cosplaykisan saliin (ennen viime vuoden Traconia). Lavan täyttä potentiaalia ei kuitenkaan pystytty Teoston vuoksi käyttämään ainakaan yksilökilpailussa, ryhmäkilpailun osalta musiikkiratkaisut toimivat hieman paremmin, mutta valojen ja muiden erityisefektien käyttö oli minimissään.

Animecon 2008:n cosplaykilpailu oli kisa geneerisimmästä päästä ja edusti tyyliltään vanhaa juoksukisamallia. Järjestäjänä toimi CFT:n aktiiviporukka, joka hoiti homman ihan kunnialla Tuomaristossa oli kolme kunniavierasta ja kaksi cosplayharrastajaa ja palkintojenjaossa tyrittiin aika kauniisti, loukattiin ihmisten tunteita ja oltiin muutenkin harvinaisen epämääräisiä.

Itse kisa ei ollut mitenkään erityisen huono ja järjestelypuoli toimi niin, että tapahtumaa miettiessä tulee mieleen lähinnä ”ihan kivaa siellä oli”.

Animecon 2009 aiheuttaa Konaminille edelleen näppylöitä, harmaita hiuksia ja mieltäylentävää raivoa, jonka vallassa on hyvä kirjoittaa pitkiä avautumisia kaikille, jotka niitä tahtovat kuunnella (tai sitten eivät, mutta raivoa riittää molemmissa tapauksissa).

Viimeisin Animecon oli cosplayn osalta jokseenkin järkytys niin usein mainittujen katoilevien cosplayvastaavien vuoksi. Tästä syystä kisasta välittyi jossain määrin keskeneräinen olo ja tulevaisuutta ajatellen on vain toivottava, että kaikki conit ottavat oppia tästä.

Yksittäisiä ongelmatekijöitä kisasta löytyi paljon. Yksilökisan catwalk-rakennus toimi hyvin pukuja esittävä elementtinä ja kaikki pysyivät lavalla normaalia pidempään. Maskottipukuja portaiden nouseminen ei kuitenkaan tukenut ja varsin hienosti valmistettu Yotsuban Cardbo meni lavalta laskeutuessaan ikävän näköisesti nurin avustajista huolimatta. Ryhmäkisaa varten catwalkista typistetty ehkä noin 7×3 m -lava oli aivan liian pieni muutamille suuremmille ryhmille. Lavan ”backstagena” toimi tilojen puutteessa avoin huone, josta kuljettiin väkijoukon keskeltä lavalle ja lavalta pois. Huono puoli avoimessa takatilassa on se, että puvut näkyvät conikansalle ja ne, jotka luottavat yllätyksellisyyteen, eivät tuota yllätyksellisyyttä saaneet.

Kisan järjestelyihin liittynyt sekuntituomarointi, päätöksen tekeminen epäinhimillisissä aikarajoissa (60 kisaajaa ja vartissa pitäisi päättää voittaja), oli yksi tapahtuman suurimmista mokista. Tuomarointien ajalle tarkoitetut väliohjelmin pitäjät olivat vissiin tehneet oharit vastaavalle ja heidät jouduttiin korvaamaan mm. kisailijoiden Karamelldansenilla lavalla ja muulla mukavalla improilulla. Tämä on toki nykyconeissa tyypillistä, mutta ei silti suotavaa.

Tapahtuman jälkeinen palkintokatastrofi, jonka seurauksena ryhmäkisan voittajaRYHMÄ sai kymmenen euron lahjakortin yhdessä kaupungissa sijaitsevaan liikkeeseen, jonka nettisivut ovat peräisin 90-luvun lopulta. Kortti jäi ilmeisesti käyttämättä. Taloudellinen tilanne oli toki tuona vuonna heikko, mutta on se ihme, että FINNCONIN kokoisella, yli 10 000 kävijää (ei pätevä luku) keräävällä tapaturmalla olisi edes varaa antaa parempia palkintoja yhdelle ANIMECONin pääohjelmanumeroista. Yksilökisassa oli sentään hyvät palkinnot.

Jos tämän Animeconin vahvuudeksi pitäisi sanoa jotain, oli se erinomainen työvoimaratkaisu. Mammajärjestely toimi ensimmäisellä kokeilukerrallaan erittäin hyvin ja sitä on lainattu menestyksekkäästi muihinkin tapahtumiin ja toivottavasti lainataan vastaisuudessakin.

Odotettavissa Animecon 2011

Iso ongelma Animeconilla tällä hetkellä on cosplayvastaavan puuttuminen – tai mikäli vastaava on, kukaan, joka ei ole vieraillut Turussa neljän seinän sisällä pidetyissä kokouksissa, ei asiasta tiedä. Vastaavasta on tiedotettu kertaalleen Anikissa, mutta avointa hakua toimeen tai minkäänlaista potentiaalisten henkilöiden kysymistä ei ainakaan julkisesti ole tapahtunut. Toisaalta ei mikään ihme, kun on selvillä Turun puolen byrokratisista kuvioista. Tapahtuman nettisivuilla listataan kyllä lapsiparkista huolehtiva henkilö ja vanhempien ohjelmasta vastaava henkilö, mutta joku sellainen vähäpätöinen homma, kuin cosplayvastaava on täysin redundantti. Siitähän on hyötyä vain nuorille conivieraille ja ANIMISTIT ovat syöpä. Hyh, pois ne meidän conista.

Jos Animeconin vastaavana on tänä vuonna huhuttu jokapaikannillittäjä, jonka nikki alkaa K:lla, voi pukuilijoilla olla tiedossa mukava cosplaykilpailu täynnä epäselvyyksiä. Miltä kuulostaisi kisaa edeltävä tiedotus, joka menee näin:

Pukuilija X ennen tapahtumaa: Hei, haluaisin tietää vähän tarkemmin millainen lava on käytössä?

K: Varmistamme asian kahden viikon päästä maanantaina kokouksessa, mutta jos haluat tulla itse esittämään kysymyksesi, tervetuloa Turkuun. Sitä ennen annan sinulle teoreettistä mölinää nuorisotyöstä ja lavankäytöllisistä ongelmista, jotka johtavat lopulta laiskiaisten sielunelämään suhteessa porttiteorian ja sielu-uskovaisuuden näkökantoihin.

Pukuilija X: Hei taas. On mennyt kuukausi enkä ole saanut sinulta vastausta. Olisiko mahdollista saada tietää enemmän lavasta?

K: Byrokratisista syistä edellisessä kokouksessa ei asiaa käsitelty, koska teostomaksut, poliisiluvat ja kukkahattutätien huomautukset vähäpukeisesta nuorisosta tuottavat ongelmia lavankäytön suhteen, älä kuitenkaan huolestu vaan kysy animeseuraltasi. Hallitus. Tietää. Aina.

Pukuilija X conipäivänä:

Näin Animeconissa

Kilpailu järjestetään nk. ”suurohjelmanumeroille” tarkoitetussa 994-hallissa, joka on aivan tavallinen, joskin suurikokoinen, urheiluhalli eli sellainen paikka, jossa peruskoulun liikuntatunnit yleensä pidetään. Tämä tarkoittaa sitä, että kilpailun katsomo on todennäköisesti joko yksiulotteinen eli tuoleja lattialla tai sitten käytössä ovat urheilukilpailuista tutut nousevat katsomot. Hallin käyttö asettaa rajoituksensa myös käytettävälle lavalle, joka joko rakennetaan salin päätyyn tai catwalk-tyylisesti salin keskiosaan ja katsomot reunoilla. Yleisön kannalta ratkaisu on erinomainen, koska halliin mahtuu jopa 2000 henkilöä, mutta ryhmäcosplaykilpailua ja sen ääni- ja valotarpeita tila ei saa näyttäväksi.

Todennäköisesti viimeisen Finnconin kanssa yhdessä pidetyn Animeconin (vuonna 2012 Animecon siirtyy omilleen ja suuntaa Kuopioon, jos tämä ei vielä ollut tiedossa) yksilökisan muoto on perinteinen walk-on ilman esityspyyntöä. Kilpailun tuomarit toivottavasti ovat tehtävänsä tasalla, mutta ilman tietoa cosplayvastaavan harrastuneisuudesta, on sopiva olettaa, että tuomareina on harrastuksen ulkopuolisia henkilöitä – esimerkiksi mahdollinen animekunniavieras (jos sellainen Finnconissa tehtyjen lupausten mukaisesti tapahtumaan saadaan) ja pari skifikirjailijaa.

Tiedossa siis tylsä, keskinkertaisesti tehty kisa, jossa on paljon osallistujia, koska ANIMECON. Aika kuitenkin näyttää mitä on tulossa. Jos cosplayasioista vastaa joku fiksu henkilö, saattaa Animeconilla olla ripaus toivoakin. Näillä näkymin se on kuitenkin epätodennäköistä ja hyvää cosplaykisaa varten kannattaa suunnata kohti viikkoa aiemmin pidettävää Nekoconia, kesän alussa olevaa Desuconia tai syyskuun alun Traconia.

Bakacon

Bakacon on suhteellisen uusi tapahtuma Suomen coniskenessä ja se näkyy vielä väkimäärässäkin. Viime vuonna kohderyhmä oli tapahtuman kunniavieraan ansiosta/takia cosplayväki ja se näky hyvin esimerkiksi Hall cosplaykisan osallistujamäärissä ja pukujen tasossa. Ongelmiltakaan ei ole säästytty.

2009 ja 2010

Ensimmäisessä Bakaconissa kokeiltiin ensimmäisen kerran suomalaisessa animeconissa (ei Animeconissa) tapahtuvaa Hall cosplay-kilpailua, jossa kilpailuun osallistujat valittiin coniväen joukosta. Tämä on hyvin yksinkertainen ratkaisu, varsinkin kun ensimmäisen Bakaconin kisan tulos päätettiin tietokoneäänestyksellä. Kilpailu oli menestys eikä suurikokoinen rahapalkinto ainakaan vaikuttanut osallistujien määrään tai tasoon.

Viime vuoden Bakassa kisa hall cosplay tuomaroinnilla, jonka kanssa ongelmia tuottivat mm. referenssikuvien hakeminen tuomarointia varten ja tuomaroinnin venyminen pitkän päivän päätteeksi, joka taas vaikutti kilpailijoiden ja tuomareiden mielialoihin. Tuomaristossa sentään oli osaavaa porukkaa ja pukujen arviointia varten oli varattu tarpeeksi aikaa. Nämä yhdistettynä puutteellisiin pukuhuonetiloihin saivat ainakin jotkut pahalle mielelle. Muuten Bakaconin kisa oli arvosanaltaan jotain keskinkertaisen ja hyvän välillä.

Odotettavissa 2011

Tänä vuonna Bakacon ottaa cosplayn osalta varsin suuren haasteen. Tarjolla on järjestäjien mukaan neljä vaihtoehtoa: ryhmäcosplay, hall cosplay, pro cosplay ja show cosplay. Noin monta erilaista mahdollisuutta nähden siihen, että Bakaconin cosplayvastaava ei ole kovinkaan kokenut juuri cosplayhyn yhdistettävissä asioissa eli kisaamisessa saati sitten järjestämisessä. Sama ihminen on myös kokenut harmittavia vastoinkäymisiä oman coninsa järjestämisessä. Vastaavalla on myös hieman erikoiset näkemykset tuomaroinnin suhteen ja voi olla, että kilpailujen tuloksiin vaikuttaa tuomaristoa enemmän conikansa. Tämä ratkaisu helpottaa tietysti tuomareiden työtä, koska kolmessa sarjassa (show cosplay ei todennäköisesti ole palkittava kilpailu) olisi ahkerimmallekin tuomaristolle runsaasti työtä. Cosplayvastaavan urakkaa käy sääliksi, jos avuksi ei löydy osaavaa vänkäritiimiä. Kolme tai neljä kilpailua kahdessa päivässä ottaa veronsa ahkerimmastakin ihmisestä.

Kulttuurikeskus Poleenilla Bakaconilla on käytettävissään erinomaiset tilat, joihin kuuluu myös näyttävä sali, jonne mahtuu istumaan noin 350 katsojaa. Istumapaikkojen vähyyden vuoksi on arveltavissa, että kilpailua varten joutuu varaamaan liput erikseen ja että kaikki halukkaat eivät saliin mahdu. Järjestääkö Bakacon salin ulkopuolelle näyttöjä, joista kilpailujen kulkua voi seura, riippuu järjestäjäporukasta. Cosplaykisan ollessa suosittu ohjelmanumero, kilpailun videointi lienee fiksuinta.

Bakaconin tarjonta on todellakin kaikkea kaikille, mutta onko ratkaisu oikea, selviää vasta conin jälkeisistä palautteista. Kilpailun sarjojen osallistujamäärissä valinnan vaikeus tulee kuitenkin näkymään, koska Bakacon ei alkujaankaan ole suuri tapahtuma vaikka conikesän aloittaakin.

Chibicon

Chibicon on Suomen convalikoiman tuorein tapaus, saanut alkunsa vasta viime vuoden syksyllä, jolloin pieneksi suunniteltuun tapahtumaan tuli enemmän kävijöitä, kuin suunniteltu oli. Tänä vuonna lippuja on myynnissä huomattavasti viime vuotta vähemmän, joten tapahtumassa käy enimmillään 600 kävijää.

2010

2010 syksyllä Chibiconissa kokeiltiin tavallista yksilökisaa, jonka taso oli yllättävän kova. Syynä tähän oli tietenkin pitkä tauko kesän Traconin ja seuraavan vuoden conien välillä, joten cosplayerit käyttivät Chibiconia paikkaamaan vastustamatonta intoa ommella pukuja. Kisa sujui internetin mukaan hyvin, vaikka cosplaysta vastaava porukka ei oikein aina tiennytkään mitä pitäisi tehdä ja minne mennä.

Tuomaroinnin osalta Chibicon oli pettymys. Tuomaristossa istui kolme täysin tuntematonta henkilöä, joista yksikään ei kuulemma ollut edes pukuilija. Onneksi paikalla oli sentään yksi pukuompelija, vaikka ei sekään tulokseen vaikuttanut. Tuomareiden animetausta oli ilmeisesti olematon, mutta Final Fantasyt oli pelattu ja fanitettu. Tämä näkyi tuloksissa, koska kolmen kärjestä jopa kolme oli Final Fantasy-pelisarjan hahmoja. Final Fantasyssä ei ole mitään vikaa, mutta ainakin voittanutta pukua parempiakin ottoja Yunasta on nähty ihan paikallisella tasolla.

Odotettavissa 2011

Chibicon kaava tuskin muuttuu tänäkään vuonna. Yksilökisa, jossa kävellään lavalle, tuomarit vähän tuomaroivat ja se on sitten siitä. Toisaalta, jos järjestäjät ovat lukeneet yhtään viime vuoden palautteita, olisi varmaan odotettavissa, että tuomaristoon on tänä vuonna hakeutunut muutama cosplaynkin parissa pätevöitynyt henkilö ja tuomarointiin varataan ehkä enemmän aikaa. Sponsorihenkilöillä kun ei tunnetusti ole aina sitä pätevyyttä tuomaroida cosplaykisaa.

Koska Chibicon on vuoden ensimmäinen con, jonne myös tulee väkeä myös Oulua etelämmästä Suomesta (ja tapahtumahan on jo viikon päästä Kitaconista), myös väkeä on odotettavissa ainakin yhtä paljon kuin lippuja myydään. Tapahtuman cosplaykisa voikin taas olla hyvin suosittu ja ainakin yhtä tasokas kuin ensimmäisellä kerralla. Mitään eritystä Chibiconilta ei kuitenkaan kannata odottaa, koska se on järjestäjien sanojen mukaan ”vain tällainen pieni tapahtuma”.

Desucon

Desucon on nykyisistä tapahtumista ilmeisesti ainut, jolla on sama cosplayvastaava jo kolmatta vuotta. Tässä vaiheessa olisi oletettavaa, että isoimmat aloittelijamokat olisi saatu setvittyä ja cosplaykilpailu/cosplaynäytös sujuisivat mallikkaasti. Tilat ainakin ovat hyvät, joskin backstagea on haukuttu pieneksi.

2009 ja 2010

Ensimmäisessä Desuconissa cosplaynäytös oli hyvin kaukana täydellisestä. Sen aikana tehtiin huomattavia määriä aloittelijavirheitä, joita ei soisi tapahtuvan kenellekään. Ennen tapahtumaa ohjelmanumeroa kohtasi esiintyjäpako, jonka aikana katosi miltei puolet pukuilijoista ja järjestäjäpuolen piti tehdä epämääräisiä korvausratkaisuja.

Backstagella vallitsi aamulla kaaos, kun samaan tilaan rakennettiin kuvauspistettä ja jaettiin työvoimalle ohjeita, pukuhuoneiden määrä ja niihin liittyvä ohjeistus osoittautui riittämättömäksi ja tilat eivät olleet täysin tutut cosplayvastaavalle ja muutamalle työvoiman edustajalle. Tilassa onneksi hiljeni ennen näytöksen alkamista, mutta sähläys ei jäänyt näytöksen ainoaksi ongelmaksi.

Isoimmat hankaluudet kohdattiin kuitenkin musiikkien ja valojen kanssa, joiden toimittamisessa oli tullut kuulemma informaatiokatkoksia. Ison pettymyksen aiheutti myös kunniakirjojen puute, joka onneksi korjattiin seuraavana vuonna. Ideana näytös oli hyvä, toteutus vain hyvin vaillinainen.

2010 Desuconin näytös palasi uudelleen rinnallaan Euro Cosplay-karsinta, joka tietojen mukaan nosti ohjelmanumeron kiinnostavuutta niin paljon, että kaikki halukkaat eivät mahtuneet saliin katsomaan ja syntyi tyypillinen jonotuspaniikki. Tähän ei oltu varauduttu järjestäjäpuolella ja se kyllä näkyi. Syynä oli myös kasvanut conivierasmäärä, joten on ymmärrettävää, että saliin oli enemmän pyrkijöitä.

Toisen Desuconin tavoitteena oli eliminoida ensimmäisen vuoden mokat, mutta kuinkas kävikään. Osa alkukankeudesta jäi edelliseen vuoteen, mutta osa jatkoi vahvana. Pukuhuonepuolen ongelmat ratkaistiin ilmeisesti aika mallikkaasti, mitä nyt korjaussettejä oli liian vähän saatavilla. Peilejä kuitenkin riitti enemmän kuin tarpeeksi. Backstagella pukuhuoneet oli myös merkitty asiallisesti. Tuomareiden käytössä ollut tila oli kuitenkin liian pieni ja toivottavaa olisi, että asiaan puututaan.

Isointa pulmaa kisaajan näkökulmasta tuotti edelleenkin valo- ja ääniongelmat sekä hyvin tiukka ja tarkasti suunniteltu aikataulu, jonka vuoksi ohjelmanumero oli 30 minuuttia myöhässä ja joillekin kisaajille jäi selvästi epäselväksi, miten lavalla toimitaan. Ilmeisesti henkilökunnan määrää ja informointia olisi hyvä lisätä, jotta heillä olisi kyky vastata pukuilijoiden kysymyksiin.

Tapahtuman jälkeen internetissä kiersi juoru, että cosplayohjelmasta oli sinäkin vuonna perunut useampi osallistuja. Koska ohjelmanumero alkoi niin myöhään, tämä lopulta osoittautui onnekkaaksi sattumaksi. Jatkossa olisi kuitenkin järkevää, että ohjelmanumeron ilmoittautuminen avattaisiin myöhemmin, jolloin useampi todennäköisesti pääsee paikalle. Aikainen ilmoittautuminen tarkoittaa yleensä perumisia.

Kaiken lisäksi kunniakirjat – jotka nyt oli sentään valmistettu – oli tehty todella amatöörimäisesti verrattuna Desuconin hienoon Desu Note-ohjelmalehtiseen.

Odotettavissa 2011

Desuconin etuna on cosplayvastaava, joka tuntee tilat ja osaa hyödyntää niitä jo ennen conia suunnittelemalla kaiken valmiiksi. Sama ihminen tapaa kuitenkin olla hieman suuruudenhullu suunnitelmissaan ja aikatauluttaa asiat liiankin tarkasti. Tekstimuodossa tulevan informaation määrä on suuri ja vastaava myös olettaa, että kaikki lukevat infoviestit ennen kilpailuun tulemista. Onko tämä paha asia, se on jokaisen itsensä päätettävissä.

Desuconin cosplayvastaava juuri ennen h-hetkeä

Tänä vuonna Desucon on toivottavasti setvinyt valo- ja ääniongelmat, jotka sitä ovat kuluneina vuosina vaivanneet. Tämän ei pitäisi olla mahdoton tavoite ja se vähentäisi todennäköisesti myös viivästyksiä ja ohjelmaan osallistuvien stressiä. Lisäksi cosplayereiden kannalta vänkäreiden tietotaitotasoa pitäisi lisätä, jotta kaikissa ongelmissa ei luoteta cosplayvastaavan apuun.

Saliin pääsemisen osalta on myös toivottavaa, että innokkaimmille kehitetään jonkinlainen lippusysteemi tai että salin ulkopuolella näytetään videokuvaa ohjelmanumerosta niille, jotka eivät saliin mahtuneet. Jonotus toivottavasti hoidetaan ilman ryysiksiä ja ohjelma alkaa ainakin melkein ajassa.

Kuten kaikki cosplayohjelmat, myös Desucon toimii parhaiten jos osallistujia on tarpeeksi. Mikäli Euro Cosplaysta kilpaillaan tänäkin vuonna Desussa, kilpailijamäärät eivät ainakaan laske. Kilpailun lisäksi ei kuitenkaan pidä unohtaa näytöstä, koska se antaa kaikenikäisille pukuilijoille mahdollisuuden käydä lavalla.

Kitacon

Kitacon on pieni tapahtuma, jonne asti Konamin ei täältä kolmannen kehän puolelta ole päässyt. Tapahtumasta kuitenkin kulkee internetissä varsin paljon keskustelua ja kommentteja, joista pystyy jotenkin päättelemään cosplayasioiden hoidon. Tapahtuma on selvästi kohdistettu palvelemaan nuorempia lappilaisia harrastajia, joten mitään pukuloistoa sieltä ei kannata odottaa. Kuriositeettina voi mainita, että Kitaconin järjestäjä on myös Midori Mangan omistaja.

2009 ja 2010

2009 oli Kitaconin ensimmäinen varsinainen järjestysvuosi. Tätä ennen tapahtuma oli ihan vain Kemin mangapäivä, mutta koska con tapahtuman nimessä lisää kävijämääriä, on nimi nykyisin tutummin sitten Kitacon. 2009 Kitaconin cosplaykisaan osallistui jopa 23 kokoonpanoa (yksilöitä, ryhmiä ja pareja), joka on pohjoisen tapahtumalle erittäin hyvä saavutus.

Viime vuonna Kitaconin cosplaykisaan ilmoittautui etukäteen alle kymmenen ihmistä, jonka vuoksi järjestäjät joutuivat kyselemään erinäisiltä tapahtumassa pukuilevilta osallistumista kilpailuun. Itse kilpailu oli tavallinen walk-on-tyylinen kisa, mutta lopputuloksista voisi kiistellä pitkäänkin. Kisan voittajan puku oli vähintäänkin ristiriitainen ja paikalla oli useampi huomattavasti parempi asu, joiden olisi suonut voittavan. Lapin päässä tämä ei ehkä haittaa, mutta antoi ainakin voittajalle vähän väärän idean cosplaykisoista. Voittaja päätettiin kai yleisöäänestyksellä, joka taas kannustaa kavereita äänestämään. Pienessä tapahtumassa isolla kaveriporukalla on merkitystä.

Odotettavissa 2011

Tänä vuonna Kitaconin tiedotus on ainakin tiettyjen kävijöiden mielestä ollut olematonta, vaikka tapahtuma järjestetään jo kuukauden kuluttua. Conin nettisivut ovat erittäin epäselvät ja aiheuttavat nuoremmissa kävijöissä hysteerisyyttä.

Cosplaykilpailu on tuttuun tapaan aivan tavallinen yksilökisa, johon ei ilmoittauduta etukäteen vaan vasta paikalla. Tampereen Vapriikin cosplaypäivässä taktiikka ilmeisesti toimi ihan hyvin, joten Kitaconin kaltaisen pienen tapahtuman luulisi toimivan samalla tavalla. Tuomarivalinnat toivottavasti ovat hieman erilaiset ja voittajapuku on sellainen, joka ansaitsee voiton.

Nekocon

Nekocon on moniin tapahtumiin verrattuna vanha, mutta järjestäjäporukka osoitti jo aikaisessa vaiheessa, että osaa tehdä hyvän conin. Tapahtuman cosplaykilpailut ovat kautta linjan olleet tasokkaasti järjestettyjä ja tämä on näkynyt erittäin hyvin myös puvuissa, jotka kilpailuun osallistuvat.

Nekocon palaa tauolta kahden vuoden hiljaisuuden jälkeen uudella järjestäjäporukalla, joka on osittain sama Chibiconin ja tulevan Animeconin 2012 kanssa.

Koska aiemmista Nekoconeista on sen verran pitkä aika ja niiden kisat ovat vuoden 2008 juontajavääntöä ja Narutorajoituksia lukuun ottamatta olleet peruskivoja menestyksiä, ei tapahtumien aiempia mokia listata (myöskin siksi, että conia järjestää uusi porukka).

Odotettavissa vuonna 2011

Nekoconin kokoaminen on aloitettu varsin rauhallisesti, mutta jo nyt on tiedossa, että cosplaykilpailu on CFT:n järjestämä. Kuopion musikkikeskuksen tilat ovat cosplaykilpailun kannalta ihanteelliset, koska salin akustiikka on loistava ja valojen käyttöön on mahdollisuus. Toivottavasti näitä osataan hyödyntää kilpailun aikana eikä lavan ainut valaistus ole perusspotti. Kisa itsessään tulee kuitenkin olemaan jossain määrin tavallinen walk-on.

Aiemmissa Nekoconeissa tuomarointi on ollut erinomaisen onnistunutta ja Nekocon oli ilmeisesti (?) ensimmäinen tapahtuma, jossa tuomarit saivat hahmoista mallikuvat. Tänäkin vuonna tuomarointityöhön toivottavasti panostetaan ja lavan eteen (ja miksei taaksekin) laitetaan nököttämään cosplaysta tietoisia henkilöitä.

Jos kahdesta tapahtumasta, FinnconAnimeconista ja Nekoconista pitäisi valita se kiinnostavampi cosplaykilpailu, Konamin lähtisi suoraan Kuopioon. CFT:llä on joistain virheistä huolimatta osoittanut tekevänsä kilpailijoiden kannalta mukavia cosplaykisoja, joita myös yleisö seuraa mielellään.

Tampere Kuplii

Tampere Kuplii ei oikeastaan ole anime-/mangatapahtuma, vaan sarjakuvatapahtuma ripauksella animea ja tämä sitten näkyy tapahtuman luonteesta. Aikaisen järjestysajankohtansa ja hyvän sijaintinsa vuoksi Kupliissa on kuitenkin neljänä vuonna peräkkäin nähty jokseenkin tasokasta cosplayta, mutta parannettavaa on vielä paljon noin cosplayn osalta.

2009 ja 2010

Kupliin cosplaykisa ei koskaan ole ollut tiloiltaan hyvä vaan lähinnä elokuvateatterin permannolla järjestetty pukukatselmus, joka näkyy korkeintaan viidennelle riville eikä ääniä tai valoja saa käyttää, koska Plevnan laitteisto ei tue niitä samanaikaisesti. Siksi kilpailussa on tyydytty perinteiseen juoksukisaan, jonka jälkeen tuomarit päättävät kymmenen parasta pukuilijaa, joista äänestetään sitten netissä suosikki. Maskottipuku voittaa yleensä, koska sellaiset ovat söpöjä ja paijattavia.

Kilpailun järjestelyt ovat aina olleet kohtuullisen toimivat ja tuomaristossa on istunut cosplayharrastajia, joten finalistien joukko on ainakin ollut asiallisin kriteerein valittu.

Odotettavissa vuonna 2011

Tulevan Kupliin kisamuoto on edelleen sama ainakin aikaisempien vuosien perusteella. Kisassa ei saa käyttää ääniä, valoja, eikä esityskään vaikuta äärimmäisen paljon. Kisa on nimenomaan pukukisa, jonka voittaa kekseliäimmällä puvulla tai ryhmän puvuilla, kuten viime vuotinen Tintti-pari. Varma, tuttu ja turvallinen Kuplii on hyvä aloittaa esimerkiksi cosplaykisahistoriansa.

Tracon

Suomalaisen animeconihistorian kolmanneksi vanhin (ensimmäisen sijaan pokkaa Animecon ja toisen Kirsikankukkacon) tapahtuma on järjestetty jo viisi kertaa ja tulevan kesän tapahtuma on kuudes. Neljän ensimmäisen vuotensa jälkeen Teknilliseltä yliopistolta Tamperetaloon siirtynyt tapahtuma jatkaa edelleen uusissa tiloissa.

2009 ja 2010

Vuoden 2009 Tracon järjestettiin vielä vanhoissa tiloissaan TTY:llä, jotka eivät olleet edulliset cosplaykilpailuun osallistumiselle tai sitä seuraaville. TTY:n vanhat auditoriot ovat Suomen conihistorian hirvein paikka järjestää cosplaykisa, koska niissä ei ole mitään valoja ei minkäänlaista äänentoistoa ja ”lava” eli luentosalin etuosa on ahdas. Yleisöryntäyksen vuoksi Traconissa oli pakko järjestää kisa kahteen saliin, joista kolmannessa kisaa näytettiin sitten screeniltä. Järjestely vaikutti tapahtuman ensimmäisenä vuotena ihan kohtuulliselta, mutta kun päästiin kokeilemaan parempia saleja ja lavoja, oli selvää, että Traconissa kisalle vain ei ole käytössä tarpeeksi hyviä puitteita.

Aikaisempien Traconien kilpailujen osallistujamäärät ovat olleet hyvin suuria, 2008 conissa taisi olla yli 80 osallistujaa yhteensä, ja tämä tietysti vaikuttaa vänkäreiden työmäärään. Onneksi Traconin kilpailu on sujunut miltei ongelmitta (mitä nyt pari kilpailijaa on eksynyt) ainakin alkuvuosina ja työvoiman osalta.

Viime kesän Tracon oli cosplayllisesti äärimmäinen pettymys. Tracon koki vaihtuva cosplayvastaava-oireyhtymän, kun alkuperäinen vastaava vetäytyi henkilökohtaisten syidensä vuoksi ja seuraajaksi nimitettiin cosplaypiireissä täysin tuntematon nimi (tai ainakin niin tuntematon, että internetissä ei ole mitään fiksua tietoa). Ei voi suoraan sanoa, että tämä olisi vaikuttanut cosplaykisan ja sen jälkeisen kommenttimyrskyn laatuun, mutta yksi syy se oli.

Traconin cosplaykisan järjestelyissä meni pieleen hyvin moni asia, joista kilpailijoihin vaikutti eniten tuomarointi. Tuomariston kokoonpano oli tällöin sellainen, jonka vuoksi on hyvä vuodattaa vähän verisiä kyyneleitä. Yksi pukuilija tuomaristossa ei pelasta, kun mukana on kaksi tylsistyneen oloista henkilöä, joista toinen on roolipelaaja ja toinen kustantaja. Kustantajan etuna on toisaalta jonkinalinen sarjatuntemus (edes omat sarjat, joita kuitenkin pukuillaan Suomessa runsaasti), mutta kortteja askartelevan roolipelaajan selittäminen ei onnistu millään. Traconiin olisi varmasti saanut asiallisen tuomarin esimerkiksi cosplaykisan takahuoneessa seikkailleista mammoista, joista yksi oli Suomen WCS-edustaja ja ihan taatusti pätevä tuomariksi. Ei tainnut käydä kenenkään mielessä. Tai se, että tuomarointiin pitää 50 kisaajan kohdalla varata aikaa ainakin 3 min x osallistuja eli 150 minuuttia eli yli kaksi tuntia suunnitellun puolentoista tunnin sijasta.

Jos tuomariongelmat eivät olleet tarpeeksi, myös juontajien kanssa oli omat hankaluutensa, jotka johtuivat toisen tuomarin mukaan informaation puutteesta (tiedot osallistujista juontajalle päivää ennen). Lavalla nähtiinkin jossain määrin tuima juontaja, jonka juonnosta tuli j valitusta, kun juontaja ei ollut ehtinyt valmistautumaan kysymyksiin eivätkä kaikki kisaajat olleet valmistautuneet vastaamaan kysymyksiin.

Kaiken tämän lisäksi osa vänkäreistä ei ollut aivan tehtävänsä tasalla, tiedotuksessa oli epäselvyyksiä, lavalta poistuminen ei onnistunut kaikilta ja muitakin pieniä vikoja löytyi.

Odotettavissa vuonna 2011

Tänä vuonna Tracon järjestetään uudemman kerran Tamperetalossa ja cosplaykisassa on uusi, kokeneempi miehitys. Uusi cosplayvastaava on osallistunut Cosplay Finland Tourin toimintaan ainakin viiden vuoden ajan ja oletattavasti tuntee kaikki sellaiset ihmiset, joiden varassa esim. tuomarointi ja mammailu ovat. Siksi tämän vuoden Traconilta voidaan odottaa huomattavaa parannusta verrattuna viime vuoteen (tosin edellinen Tracon oli verrattavissa huonoudessa toissavuoden Animeconiin, joten pienetkin parannukset tekevät ison eron).

Tamperetalon sali on niin hieno, että olisi upeaa, jos sillä voisi järjestää jotain muutakin kuin tavallisen walk-on-tyylisen kisan, mutta toisaalta tällaisen kilpailun järjestäminen on helppoa ja kilpailijoitakin todennäköisesti riittää, koska Animeconista on kuitenkin kulunut jo päälle kuukausi ja Tracon on vuoden viimeinen (näillä näkymin) iso tapahtuma, jolla on vakiintunut maine.

Kaksipäiväinen coni tarkoittaa todennäköisesti yksilö- ja ryhmäkisoja, joka tarkoittaisi sitä, että Traconilla on vuoden kolmas virallinen ryhmäkisa (Bakaconin ja Animeconin lisäksi). Desuconin näytös on toki ryhmille avoin ja Nekoconin tilanteesta ei ole vielä varmuutta, mutta näitä ei ainakaan tässä vaiheessa kannata. Yksilökisaan riittää yleensä osallistujia kaikissa tapahtumissa, mutta ryhmäkisa on siitä ongelmallinen, että ryhmiä on olemassa vain tietty määrä ja yleensä yksi ryhmäkisa vuodessa on taannut sen järjestävälle conille suuren määrän osallistuvia ryhmiä. Jos tänä vuonna kisoja on kolme, ryhmäkisan taso todennäköisesti tulee kärsimään. Toinen mahdollisuus on, että Traconin toisena päivänä järjestetään World Cosplay Summit-kilpailun karsinta, mutta ajankohta on sääntöjen vuoksi huono. Sillä voisi korvata varmasti hiljaisen ryhmäcosplaykisan ja Summitiinkin saataisiin esimerkiksi enemmän kuin neljä kilpailevaa paria.

Kunhan juonto järjestetään toimivaksi, missään vaiheessa ei pidetä irrallisia performansseja lavalla ja palkinnot ovat hyvät, tulevasta Traconista voi odottaa kohtuullisen positiivista tapahtumaa.

Tätä ei Traconissa toivottavasti enää nähdä.

Muut

Listauksesta puuttuu tämän vuoden uusi tulokas, Kawacon, joka ainakin näillä näkymin vaikuttaa toisen Kirsikankukkaconin seuraajalta ilman alkuperäisen tapahtuman nimeä. Kawacon on parin sosiaalialan opiskelijan lopputyö, mutta selvillä ei vielä ole, miten syvällä harrastuksessa järjestäjät ovat ja millaista ohjelmaa tapahtumassa lopulta nähdään. Kawacon jäänee pieneksi tapahtumaksi, koska se järjestetään Nekoconin ja  Animeconin kanssa samassa kuussa  ja nämä kaksi isompaa tapahtumaa vievät uudelta yrittäjältä suuren osan väestä. Toisaalta Kawaconin nimessä on con, joten jokunen harrastaja saattaa paikalle eksyä. FFFFFFFFaittia ainakin on tiedossa…

Mainittava on myös, että suunniteltu Kosucon on peruuntunut tilaongelmien ja pääjärjestäjän muiden tehtävien vuoksi, joista jo mainittiinkin.

Tl;dr:

Conit, joiden cosplaykisoissa on toivoa

Desucon

Nekocon

Tracon

Conit, joiden kisat ovat keskitasoa

Bakacon

Chibicon

Kitacon

Tampere Kuplii

Conit, joilla ei ole toivoa

Finncon-Animecon

Noin vuoden kuluttua katsotaan, mitä tapahtumat onnistuivat tarjoamaan ja pitivätkö etukäteisaavistukset paikkansa. Lisää ennustuksia tiedossa myös seuraavassa postauksessa, jossa ennakoidaan tämän vuoden hittipukuja ja katsotaan, pätivätkö viime vuoden arviot paikkansa.

4 Kommentit to “Konamin vihaa myös sinun coniasi”


 1. 1 Hui 13 tammikuun, 2011 8:35 pm

  Asiakirjoitus! Jos nyt pitää pilkkua viilata, sellainen pieni kummastus, että monesti tässä toistuu ’cosplayvastaava ei ole cosplaypiireissä tuttu henkilö’. En nyt suoraan näkisi skenetunnettavuutta hyvän vastaavan ominaisuutena. On tullut useita kertoja huomattua, että kiinnostus aiheeseen tai siitä tietäminen eivät tarkoita, että ko. henkilö välttämättä olisi kuitenkaan hyvä vastaamaan kyseisestä aihepiiristä. Vastaan on erilaisissa järkkäilypiireissä kävellyt niin auktoriteetti_ongelmaa, huonoja perhesuhteita, syömishäiriöitä, outoa diivailua kuin ihan vain suoranaista katoamistakin tai sosiaalisten tilanteiden eeppistä välttelyä, kaikki periaatteessa fiksuilta ja tunnetuilta ihmisiltä. Yleensä tehtävään kannattaa valita tasapainoinen henkilö, joka tietää aiheesta tarpeeksi tehtävän hoitamiseen, mutta skenegurun maine ei varmaan ole mikään edellytys vastaavanakin hoitamiseen.

  Kaksinaamaisissa cosplaypiireissä tietysti syntyy selän takan porua ”no miks toi valittiin sen axelroxasperuukki v. 2007 oli tehty villalangasta ja kalanruodoista, ei se mitään osaa”.

 2. 2 j-P hartikainen 25 tammikuun, 2011 11:45 am

  Jos cossplay kiinnostaa niin ei mikään ihme etä kirjottaa miten se on laitettu coneissa. Mutta Con tapahtumana on ja pitää olla muutakin kun cossplay.
  Viime vuode desucon oli ensimmäonen näkemäni tasapainoinen tapahtuma jossa järjestäjät tiesi mitä teki. Taman vuoden anime/finconin järjestäjät taasen ovatulkona kuin lumiukot.

 3. 3 Uru 16 elokuun, 2011 1:36 pm

  Ei mitään hajua, minkä linkin kautta tänne päädyin, mutta pitää kommentoida, vaikka olisi kuusi vuotta vanhempi teksti, kun oma con mainittiin:

  ”Tuomaroinnin osalta Chibicon oli pettymys. Tuomaristossa istui kolme täysin tuntematonta henkilöä, joista yksikään ei kuulemma ollut edes pukuilija. Onneksi paikalla oli sentään yksi pukuompelija, vaikka ei sekään tulokseen vaikuttanut. Tuomareiden animetausta oli ilmeisesti olematon, mutta Final Fantasyt oli pelattu ja fanitettu. Tämä näkyi tuloksissa, koska kolmen kärjestä jopa kolme oli Final Fantasy-pelisarjan hahmoja. Final Fantasyssä ei ole mitään vikaa, mutta ainakin voittanutta pukua parempiakin ottoja Yunasta on nähty ihan paikallisella tasolla.”

  Tuomaristossa oli pukuompelija, joka harrastaa myös aktiivisesti cosplayta. Tuomareista vain yksi oli FF-pelaajia ja ei hänkään hirveän iso fani. Tuomarina oli myös Antti Valkama, jonka anime/mangatuntemusta ei nyt voi huonona pitää. Tuomarit sanoivat itsekin lopussa yllättyneensä kisan FF-painotteisesta voitosta, mutta olivat myös sitä mieltä, että nämä olivat kuitenkin kisan parhaat puvut. Kunniasijalla oli toki muitakin hahmoja.

  Itse olin totaalisen yllättynyt Chibicon ykkösen cosplay-kisan tasosta, sillä kisassa oli kymmenisen pukua, jolla olisi ilman tunnontuskia voinut palkinnon antaa. Kirosinkin katkerasti sitä, että oli vain viisi palkintoa, jotka saattoi antaa. :/

  Kisoista on kiva kuulla kritiikkiä, sillä ne on paljon hankalampi saada toimimaan hyvin, vertaa esim. FFFight. Aina on jotain ongelmaa – jos ei muussa, niin tuomarit valitsevat väärin.

  Palautteen antimisessa toivoisin kuitenkin aina yhtä asiaa: kertokaa se järjestäjille. Chibiconistakin on aina tullut paljon positiivista palautetta, mutta niistä ongelmakohdista saa välillä oikeasti lypsää tietoa ellei ole kyse jostain tosi isosta ja näkyvästä mokasta. Itse olisin ainakin kiinnostunut saamaan rakentavaa palautetta tapahtumasta, etenkin cossikisojen tekemisestä.

 4. 4 Laurar 25 toukokuun, 2012 3:14 pm

  Löysin tämän kirjoituksen ihan sattumalta ja huomasin myös meidän pikkuisen Kawaconimme nimen mainittavan loppupuolella. Onhan tämä vähän vanha kirjoitus, mutta piti kuitenkin kommentoida.

  Ensimmäiseksi pakko korjata yksi pieni asiavirhe tuosta ylläolevasta tekstistä. Kawaconia eivät järjestäneet sosiaalialan opiskelijat vaan humanistisen ja kasvatusalan opiskelijat. Tässä on suuri ero ainakin meille kyseisten alojen opiskelijoille : D Mitä järjestäjien harrastuneisuuteen tulee, niin kaikilla oli useamman vuoden harrastuspohja, vaikkakaan mielestäni conin järjestämisessä harrastuspohja coneista, animesta ja mangasta ei ole yhtä tärkeää kuin ammattipohjalta tuleva tieto tapahtumien järjestämisestä.

  En tiedä, kävitkö itse Kawaconissa ja kuinka tietoinen olit tapahtumasta, mutta tapahtuman idea oli ensisijaisesti tuoda harrastuksesta kiinnostuneita pohjois-karjalaisia yhteen ja tarjota mukava viikonloppu päihteettömässä ympäristössä. Kävijämääräodote ylittyi 200 kävijällä. Suurin osa palautteesta on ollut positiivista ja tapahtumaa kehuttiin rennosta ilmapiiristä, joten ensisijainen tavoite saavutettiin.

  Lisäksi haluaisin kuulla mitä tarkoitat sanoilla ”ilman alkuperäisen tapahtuman nimeä”?


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: