Suomalaisen cosplayskenen rasitukset

Suomalainen cosplayharrastus tuntuu olevan hiipumassa – ainakin mitä virallisiin lähteisiin ja moniin eri tahoihin tulee. Kymmenen vuoden aikana cosplay kasvoi parin ihmisen naamiaispukuilusta tuhansien ihmisten naamiaispukuiluksi ja kunnon kisojakin on vuosien aikana nähty. Ja juuri kun kisat ovat muuttuneet juoksukilpailuista joksikin vähän monipuolisemmaksi ja tuomareille on annettu mahdollisuus tuomaroida pukuja ihan kunnolla, väki katoaa muihin harrastuksiin.
Taulukon lukuarvot eivät todennäköisesti pidä paikkaansa, vaan ovat arvioita. Havaittavissa on kuitenkin tietynlainen laskusuhdanne:


Kuten mainittua, syitä on useita ja tarkkailutapoja vieläkin useampia eli paras aloittaa heti eikä jauhaa.

Cosplayn iso ongelma on tällä hetkellä ihmisten kyvyttömyys katsoa animea ja turha huomionhakuisuus. On totta, että moni hakee cosplaylla mainetta ja uskottavuutta, mutta tällaiset pyrkimykset ovat edelleenkin aika kohtuuttomia, koska suomalaisen pukuilijan mahdollisuudet päästä tunnetuiksi maailmalla ovat minimaaliset. Siihen vaaditaan hyvää ulkonäköä ja erinomaisia puvuntekotaitoja ja harrastuksen ollessa jonkinasteisen nörtteilyn jatke, on hyvinkin luultavaa, että suurten massojen mieleistä kauneutta ei pukuilijakansasta löydy – ainakaan jokaisesta 15-vuotiaasta galtsujulkkiksesta.

Erityisen suuri ongelma on kuitenkin se, että moni leimaa animemangapeliharrastuksen ”liian noloksi” ja väittää ”kasvaneensa siitä yli”. Konamin on törmännyt useisiin ennen cosplayanneisiin henkilöihin, jotka nyt ylpeinä ilmoittavat, että anime tai manga ei enää kiinnosta yhtään, koska se on muotia. Pah, jos jokin on muotia niin se on harrastuksen lopettamisen julistaminen. Suurin ongelma tässä on se, että jos ei ole lähdemateriaalia, josta voisi valita cosplayattavia hahmoja, ei ole myöskään varsinaisesti mitään pohjaa cosplayatakaan. Eikö cosplay ollut sen kivan hahmon/kivan näköisen hahmon toteuttamista niiden taitojen rajoissa jotka itselle on suotu? Eurojen tuhlaamista sellaisen hahmon eteen, jota haluaa itse cosplayata? Eikö itselleen tärkeän asian eteen voi nähdä sen verran vaivaa, että katsoisi animea, lukisi mangaa tai pelaisi niitä pelejä? Tai edes selaisi hahmotietokantoja, booruja tai vaikka MyAnimeListiä, josta voisi vaikka löytää kivoja hahmoja toteutettaviksi? Eikö? Onko tärkeämpää tehdä kaveripiirin hyväksymiä hahmoja ja tulla fanitetuksi? Jos on, ULOS COSPLAYSTANI!

Irkkigaltsua ja cosplay-yhteisöä lukiessa huomaa, että moni toivoo muiden keksivän heille pukuiltavia hahmoja ja a) suuttuu kun vastauksia ei tule b) ehdotettu hahmo ei kelpaa alkuunkaan ja sitten itketään lisää c) ei kuitenkaan toteuta mitään ehdotetuista hahmoista, koska aika/raha/inspiraatio loppuu kesken. Miksi? Koska hahmoon ei ollut alunperinkään mitään kiinnostusta niin miksi se tulisikaan valmiiksi (ellei sitten kaveri ole vieressä natseilemassa puvun valmistumista, mutta se taas saattaa olla vähän inhottavaa). Cosplayn ollessa pakollista ja kaveripiirin normi, on ennen conia pakko keksiä joku puku coniin – vaikka sitten se iänikuinen lolita-Axel tai jokin täysin oma Hetaliasta ja Miracle Trainista inspiroitunut hahmo, jolla ei ole mitään pohjaa mediassa.

Toinen huomiotava asia on nk. ”salaiset cosplayt” eli puvut, joita ollaan tekemässä, joiden tekemistä esitellään ja joiden avulla kerätään huomiota. Konamin kokee tällaisen hieman ristiriitaiseksi. Jos on tekemässä salaista cosplayta, paras tapa on salata puku kaikista yksinkertaisimmalla tavalla eli vaikenemalla asiasta. Jos haluaa tunnistajia coneissa, on paras vain kertoa suoraan millainen hahmo sieltä on tulossa eikä hypettää salaisella hahmolla. Salaiset hahmot pohjaavat aina sille periaatteelle, että sinä itse olisit jotenkin tunnettu eikä se hahmo jota pukuilet. Onhan se hauskempaa kuulla kysymys ”Oletko se hahmo siitä sarjasta” kuin esim. ”Oletko se cosplayer sillä galtsunikillä”. Cosplayssa pukeudutaan päivän ajaksi joksikin muuksi ja vaikka oma persoona säilyykin puvun ohella, ulkonäkö kuitenkin muuttuu joiltain osin. Miksi haluaisit tulla tunnistetuksi omana itsenäsi, kun puvun pitäisi olla tärkeämpi?

Joskus salaileminen ja avun pyytäminen muilta ovat tietysti ookoo. Jos avun pyytäminen on kuitenkin omaa laiskuutta eikä loppupeleissä hahmon pukuileminen kiinnostaisi, ellei kaveri sitä pyytäisi, kannattaa varmaan miettiä omia motiivejaan.

Konaminia henkilökohtaisesti ärsyttää animepukujen katoaminen pelipukujen tieltä. Animepuvut tulevat yleensä mainitun 20 sarjan logiikan pohjalta, mutta pelipuvuissa variaatio on suurempi. Monimutkaisuutensa takia pelipuvut pärjäävät myös cosplaykisoissa animepukuja paremmin, joten animepukujen katoaminen on selitettävissä sillä, mutta vielä joskus olisi hienoa nähdä Clampmekkoja lavalla ja isoja animesiipiä ja muutakin mukavaa, joka on tuntunut täältä Suomesta katoavan.

Tosiaan, tarkoitus oli pohtia cosplayskenen hiljentymistä. Tämä näkyy conikuvista selkeästi ja cosplaykisoissakin inflaatio on näkynyt. Cosplay Gaala meni ilmeisesti osallistujalistan osalta melkein täyteen, Tampere Kupliissa väkeä oli vähän, Bakaconin kisaa ei voi verrata, koska siihen ei ilmoittauduttu, Kikuconissa oli kuulemma kahdeksan kisaajaa ja Kitaconissa ilmoittautuneita oli juorujen mukaan alle kymmenen, mutta kisaajien määrä tuplaantui conipäivänä järjestäjien painostuksen vuoksi. Desucon on tuskin tänäkään vuonna vetänyt täysiä osallistujalistoja. Myöskään Traconin cosplaykisa ei tässä vaiheessa ole mennyt täyteen, joka on hyvin hämmästyttävää, koska kisaaja pääsee ilmaiseksi sisään kuitenkin kiinnostaa ihmisiä, mutta kisaskeneä sopisi kehittää aika paljon monien asioiden osalta, jotta kisaajien ei tarvitsisi tiedustella onko nyt millaisten kenkien tai millaisen kauluspaidan ostaminen suurikin virhe ja häviääkö sillä cosplaykisan, jos ei tee pukuaan itse tai jotain muuta vastaavaa.

Kuoleeko cosplayskene tämän vuoden jälkeen vai onko hiljaisuuden syynä Animeconittomuus? Siirtyykö harrastaminen vain internetin sosiaalisiin medioihin, kuten lolitamekkoilijoiden asujen kommentoiminen on siirtynyt? Konamin jatkaa asiasta Desuconin jälkeen ja päästelee sitten lisää höyryjä cosplayskeneen liittyen.

4 Kommentit to “Suomalaisen cosplayskenen rasitukset”


  1. 1 Biitti 6 kesäkuun, 2010 5:39 pm

    Hienoa, että joku kirjoittaa tästä ilmiöstä, kun olen itsekin tämän tänä vuonna pannut merkille. Bakassa ja Kikussa ei tosiaan järjettömiä cosplaymassoja ollut, tai sitten asut ovat vaan vaihtuneet huomattavasti yksinkertaisempiin. Ei sitten tiedä mistä tämä johtuu, ehkä ihmiset ovat lopulta tajunneet että coniin päästäkseen ei tarvitse olla mitenkään erikoisesti pukeutunut?

    Siitä voi sitten kiistellä, onko kyseessä ylipäätään hyvä vai huono asia. Siinä missä pukuilijoiden määrä on vähentynyt, on pukujen laatu kuitenkin viime vuosina noussut ihan huimaavasti. Kisaskeneihinkin on tullut ja on varmaan myös tulossa paljon uusia yrittäjiä vanhojen tuttujen tilalle. Tulevaisuudessa sitten näkee, tyssähtääkö harrastuksen kehitys Suomessa näiden nuoremman polven pukuilijoiden jälkeen kokonaan.

  2. 2 Nimetön 7 kesäkuun, 2010 4:07 pm

    Itseasiassa Kitaconissa oli melkein 20 osallistujaa yksilökisassa, kun otettiin jälki-ilmottautuminen paikanpäälle.

  3. 4 pumpkin 14 marraskuun, 2010 6:53 pm

    Pakko minun on näin jälkeen päin sanoa, että myös minua kismityttää hieman, että anime- ja mangahahmot ovat katoamassa conkuvasta. On totta, että pelipuvut ovat usein eeppisemmän näköisiä ja niissä on enemmän yksityiskohtia yms. ihan pelien erilaisen toteuttamiskaavan vuoksi, mutta minusta jostain syystä anime- ja mangahahmojen cossaaminen hahmonsa takia osoittaa hieman enemmän omistautumista harrastuksen alkuperäiselle idealle, jolla viittaan hahmon rehelliseen fanittamiseen. En tietenkään väitä, etteikö sama toimisi myös pelihahmojen kanssa.

    Veikkaan, että kisojen kalpenemiseen vaikuttaa tiettyjen kasvojen katoaminen osallistujien joukosta ja pakko sanoa, että he toivat hyvällä tavalla oman jännitteensä kisaan, vaikka jo nykyään heidät ollaan pikku hiljaa ”korvaamassa” Elffin kaltaisilla pukuilijoilla. Eiköhän tästä vielä nousta. Kyllähän se alamäki jossain vaiheessa piti tulla vastaan.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s





%d bloggaajaa tykkää tästä: