Kuplivaista

Tampere Kuplii jää nykyisin jostain syystä väliinputoajaksi, mutta ei voi silti kieltää, etteikö yhden päivän pituinen conielämys olisi ollut pitkän matkan ja keskikokoisen rahasumman arvoinen. Samalla Konamin ilmoittaa olevansa vielä hengissä ja blogi sekin herää näin kevään tultua talvihorroksestaan. Eli eiköhän aloiteta conien purkaminen vuoden toisesta tapahtumasta.

Tampere Kupliiseen kerääntyy yleensä varsin eritasoisia pukuja. Muutama puku oli jo bongattu Cosplay Gaalassa, mutta uusiakin näkyi. Suurin sarja oli edelleen Hetalia. Gaalassa näytti siltä, että tämän suursarjan suosio on laskenut viime vuoden huippulukemista, mutta arvio oli väärä, koska Hetaliaa löytyi ja sitä löytyi paljon. Konamin bongasi ainakin neljä Venäjää, useamman Italian, kaksi tai kolme Ranskaa ja muutama Suomikin siellä näkyi. Maiden määrä keikkui siellä yli kolmessakymmenessä ja se on suuri saavutus – joskaan ulkonäöllisesti Hetaliat eivät edelleenkään olleet ihan sitä parhainta laatua. Narutokin on kasvattanut taas kovasti suosiotaan ja tähän on syynä todennäköisesti sarjan julkaisutahti. Suurin yllättäjä oli ehdottomasti Touhou, joita oli tapahtumassa ainakin 15 eikä yhtään samaa hahmoa tainnut näkyä. Todennäköisesti kyseessä oli ryhmäcosplay, koska Towhowt viettivät selvästi paljon aikaa yhdessä. Hieno saavutus tämäkin ja saattaa tarkoittaa hyvinkin sitä, että miehiset puvut ovat hitaasti vaihtumassa pitsiröyhelöihin.
Muita mainittavia sarjoja olivat Umineko (paikalla käveli ainakin kaksi puputyttöä), Pokemon ja Konamin taisi bongata jopa yhden Ashlikin cosplaykisan jonosta. Jossain nurkassa istui myös parit K-ONit ja Final Fantasya ja Kingdom Heartsia oli niitäkin varsin runsaasti. Periaatteessa sarjaluku oli kuitenkin se 20 cosplaysarjaa per coni ja pari hassua pukua, joiden alkuperä jäi epämääräiseksi.
Itse cosplayn taso ei kuitenkaan ollut kovin korkea ja vaikka cosplayta normaalia enemmän olikin, joukossa oli niin paljon myös aivan tavallista sarjakuvakansaa, että moni puku hukkui väkimassoihin.

Jatketaan itse kisalla. Vuoden 2007 Kupliin cosplaykisa oli yksi kovatasoisimmista kisoista, joka Suomessa oli siihen mennessä nähty. Pari seuraavaa vuotta (jotka on raportoitu tässäkin blogissa) olivat vähän hiljaisempia, mutta nyt Traconin poisjääminen talvelta ja Cosplay Gaalan eteläinen sijainti vaikuttivat roimasti cosplayn laatuun. Cosplaykisassa oli monia hyviä yksilöitä, pariloita ja ryhmälöitä ja esiintymiskulttuurin maahantulo on selvästi vaikuttanut myös lavalla olemiseen. Yksikään yksilö, pari tai ryhmä ei kipittänyt karkuun viiden sekunnin kuluttua vaan lavalla oikeasti oltiin ja esitettiinkin jotain. Tämä oli ehdottomasti edistystä.
Varsinasesti pukujen taso ei kuitenkaan ollut normaalia korkeampi, koska kisaan osallistui hyvin paljon nuoria pukuilijoita. Parin vuoden sisällä on jo mahdollista nähdä, kuinka Kupliiseen osallistuu vieläkin enemmän sellaisia pukuja, jotka näyttävät eeppisiltä.

Ja sitten valitukseen, joka onkin jäänyt taas vähemmälle. Sitä pullonpyöritystä ei pelata täpötäydessä aulassa. Myyntipöytäsaliin ei jäädä seisomaan keskelle ruuhkatukoksia. Ja huutaminen tehdasalueen sisäpihalla ei sekään ole ihan paras juttu, koska korkeat seinät lisäävät kaikua ja huuto kuuluu pitkän matkan päähän. Ainakaan sitä perinteisintä yaoi-show’ta ei näkynyt missään, vaikka Hetaliat vähän tosiaan halailivatkin.
Kupliin tila on muuttumassa kyllä varsin sopimattomaksi tapahtumalle, jos säät ovat tulevina vuosina samanlaiset kuin tänä vuonna (eli vesisadetta) tai viime vuonna (lumisadetta) ja varsinkin siinä tapauksessa, jos ja kun väkimäärä lisääntyy entisestään. Vapriikin alue on hieno noin kulttuurihistoriallisesti ja myös tuotantohistoriallisesti, mutta conipaikaksi se ei ole sopiva. Coneissa vieraat kaipaavat istumapaikkoja ja niitä ei alueella oikeastaan ollut. Järjestyksenvalvojat tekivät hyvää työtä poistaessaan ihmisiä portaikoista ja muutenkin ruuhkaisilta alueilta, mutta se ei silti muuta sitä, että istumapaikkoja ei ollut. Lattia toimii, mutta lattialla istuminenkaan ei ole mukavaa, koska silloinkin saattaa olla tiellä. Ruokapaikkojen suhteen Kuplii on kuitenkin hyvä tapahtuma, koska nälkäinen conikansa voi valita hyvin monesta ruokapaikasta ja sitten jaksaa taas kuljeskella ja katsella.

Tampere Kuplii jatkuu vielä huomenna ja jos tämä vuosi noudattaa viime vuoden kaavaa, soditaan kohta taasen pusupiireistä. Pysykää siis kuulolla!

1 Vastaa to “Kuplivaista”


  1. 1 Wheemi-tool 12 huhtikuun, 2010 2:29 pm

    mita olin etsimassa, kiitos


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: