Tee-se-itse sirkusteltta

Kaikki rakastavat isoja sirkustelttamekkoja. Ne ovat hyvin käteviä majoituspaikkoja, jos rahat eivät riitä hotelliin, mutta cosplayhyn kyllä. Ne tarjoavat suojaa yli-innokkailta halaajilta tapahtumissa, koska halaajalla pitäisi olla vähintäänkin parimetriset kädet jotta halaaminen olisi edes mahdollista. Lisäksi ne näyttävät yleensä sen verran hienoilta ja kivoilta, että satojen ihmisten antama huomio on taattu ja kukapa ei haluaisi vähän huomiota? Sirkustelttapuvut ovat onneksi helpoimmillaan hyvin helppoja, joten melkein kuka tahansa pystyy tekemään sellaisen ihan parissa päivässä.

Konamin rakastaa sirkustelttapukuja ja aikoo nyt esitellä kaikille ihmisille, jotka täällä käyvät, uusimman ja eeppisimmän projektinsa, jolla aikoo kisata ensi vuoden Animeconissa. Tämä entry valitettavasti paljastaa Konaminin super sikritin identiteetin, mutta kukaan tuskin pettyy, kun ruudun takaa ei löydykään 60-vuotiasta miestä, joka cosplayaa Touhoun Cirnoa?

Kun aletaan valitsemaan hyvää sirkustelttahahmoa, kannattaa ensin tutkia sekä Trinity Bloodin alkuperäisartit että CLAMPin nuudeliset artbookkuvat. Trinity Blood tarjoaa paljon kivaa silmänruokaa ja vielä kivempia yksityiskohtia, joiden tekemiseen voi kuluttaa helpostikin yli viisi minuuttia. CLAMPin sarjoja rakastavat sekä tytöt että pojat ja niissä on enemmän fysiikan lakeja ja ihmiskropan mittasuhteita uhmaavia pukuja kuin missään muualla. CLAMPin sarjoissa on myös se hyvä puoli, että kaikki tuntevat ne ja mieshahmoilla naurettavissa puvuissa voi harrastaa myös sitä saabisua.
Vaativampi pukuilija valitsee Five Star Storiesin puvut tai Rose of Versaillesin. FFS on hieman futuristisempi ja anatomisesti vaativampi, mutta kukapa EI haluaisi pukeutua ihontiukkaan kiiltävään spandexpukuun? Berubarassa helman leveys on minimissään sen 20 metriä ja sen lisäksi puvuissa on pitsiä ja röyhelöä vähintäänkin 100 metriä, joten tekemistä riittää sinulle itsellesi, naapurin koiralle ja alipalkatulle kiinalaislapselle. Jos haluaa sukeltaa askartelukaupan korutarvikehyllyyn, Konamin suosittelee Yoshitaka Amanon eli sen tyypin, joka teki designejä joihinkin Final Fantasy-peleihin, hahmoja.

Jos vielä mietit sirkusteltan tekemistä, kannattaa ehdottomasti kokeilla, ellet a) halua mieluummin yaoittaa conissa b) antaa ihmisten luulla, että olet poika/aikuinen, noin 30-vuotias mies ja nauttia satojen fanityttöjen kiljunnasta c) aio kisata ryhmäkisassa 5mx10m lavalla, koska telttasi vie lavasta vähintään sen 3mx6m ja kavereiden isoille mekoille jäisi todella vähän tilaa. Jos kuitenkin olet tyytyväinen siihen, että olet hameessa ja viet paljon tilaa, kannattaa jatkaa lukemista! Konamin takaa, että sirkustelttapukujen hameet eivät pysty niihin kaikkien vihaamiin pantyshotteihin.

Viimeaikoina on ollut paljon keskustelua siitä, millaiset materiaalit ovat oikeita cosplayssa ja eräiden neropattien vaihtoehtoiset ratkaisut tuntuvat kokeilun arvoisilta, joten Konamin aikoo olla innovatiivinen ja rajoja rikkova pukua tehdessään. Muodin huipulle haluavat ihmiset saavat olla kateellisia.

Erinomaisen ja kisoja voittavan sirkustelttapuvun ihanteellinen valmistusmateriaali on paperi. Paperi on halvempaa kuin kangas, se ei rypisty niin paljoa kuin tavallinen lakanakangas, joka on halvin optio, ja ostamalla paperia tuet suomalaista paperiteollisuutta ja metsänomistajien arvokasta työtä! Nerokas ihminen tekisi pukunsa pikseleistä ja heijastaisi puvun päälleen, mutta se ei taida vielä olla mahdollista ja mitäs sitten, jos joku heijastaisi kameran väärään suuntaan? Instant eroge-cosplay for the win?

Kestävää pukua pitää kasassa liima, koska ompelukoneet ovat yliarvostettuja eikä kukaan muutenkaan osaa käyttää niitä, saati sitten jaksaisi harjoitella jotain ompelua tällaisena hektisenä aikana, kun kaikki osataan jo valmiina (tai jos ei osata, pyydetään tietokonetta ompelemaan cosplaypuvut). Liimaksi tai vastaavaksi kelpaa mikä tahansa aine, mutta kaikkein parhaat pukuilijat vain käärivät puvut päälleen kuin toogat ja voittavat sitten kisoja. Myös teippiä voi käyttää ja tässä esimerkissä juuri teipillä on suuri tehtävä. Kokemuksen syvällä rintaäänellä Konamin sanoo, että tavallinen läpinäkyvä tavisteippi ei ole se paras vaihtoehto vaan jokin jämäkämpi vaihtoehto toimii paremmin, jos haluaa, että puku ei tuhoudu ekan viiden minuutin jälkeen.

Tässä on Konaminin tarvikekasa, joka sisältää:

Akryylimaaleja puvun ja pohjakankaan värjäämiseen. Akryylimaalit saattavat tulla tosin hintaviksi, jos niitä käytetään 1:1-puvussa, joten Konamin suosittelee esimerkiksi maalikauppa Tikkurilan valikoimiin tutustumista. Vesiliukoinen ja ohentamista kestävä maali on paras vaihtoehto ja samalla tuette myös suomalaista maaliteollisuutta!

Liimaa tai teippiä. Kontaktiliima on hyvä vaihtoehto ja läpinäkyvä jeesusteippi myös.

Sakset, niillä leikataan paperia. Isompia paperimääriä varten suositellaan sahaa.

Paljon kivoja kiiltäviä asioita (jalokiviä, joulukuusenpalloja, pullonkorkkeja, nauloja, lasinpalasia, hilettä, kiiltokyniä)

Paperia

Koska Konamin tahtoo pukunsa olevan eeppisissä (TM) mitoissa, sarjaksi ei tällä kertaa valita ToriBlata eikä Nuudeleita vaan iki-ihana Takarazukan Rose of Versailles ja hahmosta ei väliä, kunhan helmaa riittää. Konamin yrittää tuota punaista. Muistakaa, että näitä pukuja ei saa missään nimessä käyttää Jaappanissa, koska Riyoko Ikeda saattaa suuttua ja sylkeä päällesi mangakan tulta. Kaikki kuvassa esiintyvät miehet ovat naisia (mutta naiset eivät ole miehiä).

Paras työskentelytila on kuvissakin esiintyvä ja jo tutuksi tullut saniteettitila. Puvun tekeminen aloitetaan rakentamalla alushame paperista. Konamin valitsi työskentelymateriaalikseen talouspaperin. Käytetty paperi on valkoista, mutta jouluteemainen, pinkki tai setelikuvioitu paperi (esimerkit vessapapereita) antaa alushameeseen oman säväyksensä. Paperia rypytetään ainakin kolmeksi kerrokseksi ja kerrokset teipataan, niin että ne pysyvät rypytyksillä – lankaahan ei saanut käyttää. Aloitusmateriaalin leveys vaikuttaa kerrosmäärään. Tämä vie pari tuntia, jos olet nopea rypyttäjä.

Sovitusvaiheessa alushame kääritään vyötärön ympärille ja teipataan kiinni. Kuten huomaatte, Konamin esittelee tässä jo valmista tuotetta, joka on jo sovitusvaiheessa. 1:1 kokoisille ihmisille Konamin suosittelee allaolevaa:

Paperirullia saattaa saada Serlan tehtailta. Yksi rulla saattaa tulla maksamaan enemmän kuin pari pukua, mutta ainakin se on riittoisaa ja voit käyttää samaa rullaa useampaankin pukuun ja ihan varmasti kaverillekin jää.

Sitten aletaan varsinaisen mekon valmistus. Koska punaisen talouspaperin löytäminen saattaa olla hankalaa, tyydytään värjäämään paperi akryyliväreillä (tai akrylaattimaalilla). Myös sormivärit toimivat, joskaan niiden käyttäminen ei tällä kerralla ollut mahdollista, koska Konamin-paran viimeisimmät sormivärit kuivuivat jo 90-luvulla (nyyh). Levitykseen suositellaan joko pensseliä tai mittavampiin projekteihin tällaista:

Tätä ennen leikataan kuitenkin sopivat kappaleet kankaasta. Annetaan kappaleiden kuivua, teipataan/liimataan ne yhteen ja kootaan mekko valmiiksi. Konaminin mekko valitettavasti on toteutettu päinvastaisessa järjestyksessä kylpyhuonetilan rajoitetun käyttöajan takia.

Huonolla valaistuksella on huonot puolensa, mutta jokainen näkee kivan punaisen sävyn, joka paperiin on maalattu.

Seuraa hauskin vaihe. Levitellään hopeista hilettä kylpyhuoneen lattialle, levitetään liimaa värjätylle paperille ja kieritään puku päällä hileessä. Vaihtoehtoisesti voi käyttää myös helmiä tai muuta mukavaa. Jos puvussa on kuviointeja, pyydetään taas niitä nuorempia sisaruksia avuksi värittämään kuvioita. Toistetaan hileissä/helmissä/nauloissa/joulupalloissa kieriminen tarvittaessa. Kierimisvaiheessa kannattaa pistä pahvipussi päähän, jotta hiukset ja naama eivät olisi hileessä (jos haluat sparklata auringonvalossa, laita liimaa myös naamaasi ja unohda pussi). Muovipussia ei saa missään nimessä käyttää. Liimatekniikassa on toki huonotkin puolensa. Ellei ole kovin tarkka, koristeet tarttuvat vääriin kohtiin ja lopputulos on epäsiisti. Hyvä liima ei jätä pukuun tahroja eikä kiiltoa.

Ensin levitetään hilettä pinnalle,  joka saa likaantua, levitetään liimaa mekkoon

ja sitten siinä (hileessä) kieritään.

Lopuksi rypytetään vielä lisää paperia helmaröyhelöiksi ja puku on valmis! Tämäkin vaihe on tosin toisarvoinen, joten Konamin päätti laiskotella ja jättää vaiheen tekemättä. Isoissa sirkustelttapuvuissa on aina sen verran työtä, että yksityiskohtien huomioiminen ei ole niin tärkeää ja puku näyttää silti hyvältä. Ainoastaan mahdollisen cosplaykisan tuomarit, jotkut ilkeät cosplayelitistit ja mahdollisesti myös sinä itse, huomaavat puutteet, mutta muut eivät.

TADAAH! Puku on valmis.

Onneksi lystiä on vielä jäljellä. Kukaan ei ole vielä ehdottanut peruukeille vaihtoehtoja. Joskus on tosin nähty, että esimerkiksi Seilori Kuun peruukki on tehty keltaisesta langasta, mutta Suomessa kukaan ei vieläkään ole ollut näin innovatiivinen. Vaihtoehtoiseksi peruukkimateriaaliksi sopisi esimerkiksi huovutusvilla, mutta helpointa ja halvinta on ostaa kaupasta vanua ja värjätä se vaikkapa spraymaalilla halutun väriseksi. Vanun voi asetella päähän monin eri tavoin. Konamin ottaisi takaraivonsa irti, mutta sitten naamakin lähtisi irti ja se olisi liian rankkaa alaikäisille lukijoille. Siksi valmis kuva noudattelee japanilaisten ideologiaa eli peruukkia ei tarvita.

Nyt toivotaan vain, että kesän Animeconissa ei sada kovasti vettä. Muistakaa kaikki äänestää Konaminin pukua tuomareille ja Animeconin tuomareiden on paras olla katsomatta Konaminin pukua ennen kisaa, koska  lavashow’n pitää vaikuttaa enemmän kuin itse puvun.

FAQ:

Miksi pukua ei saa koristella jo leikkausvaiheessa?
– Koska hileessä kieriminen on parempaa kuin cosplaykisan voittaminen. Konamin ei hyväksy vastalauseita.

Miksi lopputulos oli niin ruma?
– Koska Konamin ei ole vieläkään oppinut käyttämään teippiä niin että se näyttäisi asialliselta.

Miksi Konamin pitää koulupukua mekon alla?
– Ole itse valmistettu PVC:stä ja yritä ottaa päällesi valettu puku pois! >:(

Konamin jatkaa Summitista viikon kuluessa ja valittelee kuvien huonoa laatua ja ohjeiden osittaista puuttumista.

4 Kommentit to “Tee-se-itse sirkusteltta”


  1. 2 Ana 30 marraskuun, 2009 8:07 pm

    Onnea projektille! Enää tarttee vaan saada jostain se Animecon ens vuodelle. ;)

  2. 3 Hattu 21 kesäkuun, 2010 4:52 pm

    nätti figma : D


  1. 1 try this site Paluuviite: 19 elokuun, 2014 5:12 pm

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: